Een omgeving die herstel bevordert

De focus van een helende omgeving ligt op het gebruik van natuurlijke elementen zoals natuur, daglicht, frisse lucht en stilte. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan dat aantoont dat aandacht voor deze elementen het herstel van cliënten bespoedigt.

Een verblijf in de kliniek betekent weg van huis, weg uit de vertrouwde omgeving en weg van de plaats waar de problemen zich manifesteren. Een omgeving die bijdraagt aan het herstel van de cliënt is daarom extra belangrijk. De bouw en inrichting van de gebouwen van GGZ NHN zijn gebaseerd op de principes van een ‘healing environment’, ook wel helende omgeving genoemd.

Wat houdt een helende omgeving in?

De focus van een helende omgeving ligt op het gebruik van natuurlijke elementen zoals natuur, daglicht, frisse lucht en stilte. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan dat aantoont dat aandacht voor deze elementen het herstel van cliënten bespoedigt. Er is een relatie tussen de natuur en het omgaan met stress, het belang van frisse lucht en daglicht is aangetoond en ook weten we dat stilte mensen rust geeft.

Verwerkt in de bouw

In de bouw van de klinieken van GGZ NHN houden wij rekening met deze aspecten. Gebouwen hebben zones waar mensen elkaar ontmoeten en zones waar mensen zich in hun eigen omgeving kunnen terugtrekken. De overgang is zo gemaakt, dat deze geleidelijk verloopt. Ook lichtinval en het gebruik van natuurlijke materialen krijgen veel aandacht.

Die helende omgeving strekt zich ook uit buiten de klinieken. Het terrein van het Landgoed wordt aangepast en onderverdeeld in verschillende zones. Specifieker dan nu het geval is, ontstaan er plaatsen om te ontmoeten, ontwikkelen, zorgen, verblijven, aarden en bewegen.

Zo wordt het Landgoed een plek die interactie stimuleert en tegelijkertijd rust biedt. Een plek waar mensen zich welkom voelen, willen bezoeken en verblijven, nu en in de toekomst. Een plek die voldoet aan de behoeftes van de bewoners en een veilige plek is voor iedereen. Met gelijke kansen en goed georganiseerd.

Wat zijn kenmerken van een helende plek?

  • Een plek die rust biedt wanneer nodig, maar ook interactie stimuleert.
  • Een plek die veilig is en waar we ons tegelijkertijd vrij voelen.
  • Een plek die persoonlijke groei stimuleert.
  • Een plek waar mensen zich welkom voelen, willen bezoeken en verblijven, nu en in de toekomst.
  • Een plek die voldoet aan de behoeftes van de cliënten, medewerkers en bezoekers, nu en in de toekomst
  • Een plek die de relatie tot ons lichaam, zelf, anderen, omgeving en de tijd herstelt

Vragen over de Nieuwbouw in Heiloo?

Heeft u een vraag over een van de nieuwbouw-projecten op het Landgoed Willibrordus in Heiloo? Wij beantwoorden deze graag!